| |     ћирилица | english  
Naslovna
POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU U OBLASTI E-UPRAVE SA REPUBLIKOM KOREJOM

       Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potpisala je 16. marta sa korejskim ministrom unutrašnjih poslova Hong Jun-šikom Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti eUprave koji predviđa razmenu dobre prakse dve zemlje.    

       K.Udovički je podvukla da će saradnja sa Korejom biti od velikog značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu to što su korejsku eUpravu UN tri puta zaredom stavile na prvo mesto rang liste u toj oblasti. Memorandum predviđa i sprovođenje zajedničke studije, podršku u razvoju eUprave i u kreiranju i primeni zakonskih rešenja i uspostavljanje komiteta za saradnju, čiji će zadatak biti da se obezbedi sprovođenje aktivnosti iz Memoranduma. Slične memorandume Koreja već ima sa 37 zemalja u svetu, među kojima su UK, Nemačka, Kina, Bugarska, Italija, Rumunija, Moldavija, Poljska.

       Korejski MUP Hong Jun-šik je istakao da je Republika Koreja spremna da sa Srbijom podeli tzv. know how u ovoj oblasti i preneo spremnost korejskih kompanija da učestvuju u projektima eUprave u Srbiji. Prezentacije o primeni eUprave u Republici Koreji održali su predstavnici korejske poreske i carinske službe.      

      Memorandum predviđa i sprovođenje zajedničke studije, podršku u razvoju eUprave i u kreiranju i primeni zakonskih rešenja i uspostavljanje komiteta za saradnju u ovoj oblasti, čiji će zadatak biti da se obezbedi sprovođenje aktivnosti iz Memoranduma.      

       Tokom boravka u Koreji PPV K.Udovički sa delegacijom je posetila i više državnih institucija: Gradsku upravu Seula, gde je prisustvovala prezentaciji jednog od najmodernijih sistema upravljanja saobraćajem (TOPIS); Korejski institut za razvoj (Korea Development Institute - KDI), gde su joj u razgovoru sa predsednikom instituta Đun-Kjung Kimom preneta korejska iskustva ubrzanog industrijskog i tehnološkog razvoja; Korejsku nacionalnu kompaniju za štampanje i kovanje novca, izradu pasoša i ličnih karata (KOMSCO) i Nacionalnu kompjutersku i informacionu agenciju (National Computing & Information Agency NCIA), koja predstavlja centar svih podataka korejske eUprave. U obe institucije našoj delegaciji su održane prezentacije najnovijih korejskih dostignuća u ovoj oblasti.      

      Potpredsednica vlade je tokom boravka u Republici Koreji učestvovala i na konferenciji Svetske banke i Agencije za nacionalno informaciono društvo Republike Koreje o rešenjima za velike baze podataka i dala intervju za korejski dnevni list The Korea Herald. 


Verzija za štampu
Vesti
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE ANTIGVA I BARBUDA, GRENADA, KOMONVELT DOMINIKA I TRINIDAD I TOBAGO
ODLUKA O PRESTANKU VAŽENJA ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE IR IRAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
OLIMPIJSKI TIM ЅRBIJE NA ZOI 2018 U PJONGĆANGU
ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANjU VIZA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Peru, nosioce običnih pasoša
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Liban o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša
Održan 28. humanitarni bazar u okviru Korejske nacionalne diplomatske akademije (KNDA)
Reprezentacija Srbije nastupila na Svetskom prvenstvu frizera
Poklon Etnografskog muzeja u Beogradu Fondaciji kulture Songnam
POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU U OBLASTI E-UPRAVE SA REPUBLIKOM KOREJOM
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESKO
Reprezentacija Srbije na Univerzijadi
Ukinute vize za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
Investicioni sajam KOIF 2015 održan u Seulu
Konferencija OEBS - Azijski partneri 2015
Svetski obrazovni forum 2015
Film ''Život je čudo'' na festivalu filma u Koreji u okviru meseca frankofonije
Izdata prigodna poštanska marka povodom 25. godišnjice od uspostavljanja dilomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Koreje
Hankuk univerzitet - SeCro Vision Contest - 27.11.2014.
Uručenje zahvalnica, 30.05.2014.
Arhiva vesti