| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
КОНТАКТ

 

Aмбасада Републике Србије 

55, Sejong-daero, Jung-gu, Seoul 04513, Republic of Korea

(Taepyeong-ro 2-ga 150, Booyoung Taepyeong Building) 

서울특별시  중 구 세종대로 55 (태평 로2가 150, 부영태평 빌딩 )

 

Тел: 02 797 5109Факс: 02 790 6109 

е-mail: srb.emb.repkorea@mfa.rs, embserbseul@yahoo.com 

Веб сајт: http://www.seoul.mfa.gov.rs 

Радно време:

Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 16:00 часовa

Контакт ван радног времена, само у врло хитним случајевима: +821027892465

Инструкције за уплату конзуларних такси (валута - EUR):

носилац рачуна:
EMBASSY OF SERBIA
22nd Floor, Booyoung Taepyeong Building, 55 Sejong-daero, Jung-gu,
Seoul 04513, Republic of Korea

банка:
KEB HANA BANK
HANNAMDONG BANKING CENTER
85, Dokseodang-ro, Yongsan-gu, Seoul, 04419, Republic of Korea

рачун амбасаде: EMBASSY OF SERBIA 166-890031-08438 

SWIFT: KOEXKRSE

Напомена: све банкарске трошкове и провизије за трансфер сноси уплатилац.


 
еКонзулат


 
 
Посета амбасадора Грбића граду Гвангђу

Амбасадор Р. Србије у Р. Кореји Немања Грбића посетио је град Гвангђу на југу земље, са циљем идентификовања потенцијала за јачање сарадње на локалном нивоу. Током посете су реализовани састанци са градоначелником Канг Ги-ђонгом, председником Гванђу института за науку и технологију (GIST) Лим Ки-ћулом и председником Универзитета Ђонам Ђонг Сунг-теком.

У оквиру састанка са градоначелником, разговарано је о општим потенцијалима за јачање политичке, економске, културне, образовне и научне сарадње са овим градом, имајући у виду да је Гвангђу најважнији град у овом делу земље. Као нарочито занимљиве области сарадње издвојене су аутомобилска индустрија и ИКТ, будући да је у овом граду смештена највећа фабрика домаћег аутомобилског гиганта „Kia Motors“, као и да је у изградњи државни дата центар заснован на технологији вештачке интелигенције. Ове области обострано су идентификоване и као тачка-повезница потенцијалне сарадње са Крагујевцем, будући да је су градови, у том контексту, сличног профила. Градоначелник Канг показао је велико интересовање за повезивањем са Крагујевцем, што би био први град у Европи са којим имају такву врсту односа. Амбасадор Грбић представио је опште црте билатералне сарадње, уз истицање актуелности у истој. Такође је говорио о текућим развојним пројектима у нашој земљи, посебно у домену инфраструктуре и развоја високих технологија, уз упућивање позива граду Гвангђу да узме учешће на предстојећем ЕXPO 2027 у оквиру корејског павиљона.

Током састанка са председником GIST и руководством овог престижног института и универзитетске установе, саговорници су представили институцију указавши да је основана пре 30 година од стране државе, као универзитет усредсређен на истраживање и развој у доменима науке и технологије, који треба да допринесе развоју на националном нивоу. Након 1995. године покренути су дипломски и докторски програми, а GIST је данас фокусиран на области оптике, фотонике, физике, електротехнике, рачунарства, биотехнологија и вештачке интелигенције. Има око 2.000 студената и спада у првих пет универзитета у свету по броју цитата по члану образовне установе, а 2015. године заузео је 2. место у свету на ранг листи KS World University Rankings, по овом критеријуму. Разговарано је о могућностима за повезивање GIST са Институтом за вештачку интелигенцију или Центром за четврту индустријску револуцију у нашој земљи.

На састанку са председником Универзитета Ђонам, централна тема била је разматрање могућности за успостављање међууниверзитетске сарадње и размене са неким од универзитета у Р. Србији. Ђонам је један од десет најбољих државних универзитета у Р. Кореји, основан 1952. године, који данас похађа око 30.000 студената, на 19 факултета и укупно пет кампуса. Универзитет је отворен за успостављање сарадње са универзитетима широм света, па је обострано истакнуто да би требало идентификовати универзитет у Србији погодан за овај вид сарадње и повезивања. Разговарано је о потенцијалним облицима сарадње када је реч о размени студената, професора, као и заједничким истраживачким пројектима.


Посета поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић Р. Кореји и састанак са амбасадором

У оквиру пројекта Корејске фондације, у периоду од 1 – 5. априла у Р. Кореји је боравила повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић која је, том приликом, обавила низ састанака у корејским институцијама.

Међу поменутим састанцима посебно издвајамо оне са Ким Хјун-ђуном, помоћником министра здравља задуженим за популациону политику, Ју Де-ђонгом, бившим амбасадором Р. Кореје у Р. Србији и посебним саветником за међународну сарадњу провинције Гјонги, као и са Шин Бо-ра, председницом Института за женска људска права Кореје.

Током ових састанака, као и других активности које су укључивале предавања и састанке у администрацији Града Сеула, Корејској фондацији, Корејској агенцији за промоцију трговине и инвестиција, Гјонги провинцији, Корејској националног дипломатској академији и Центру за размену глобалног знања и развој, повереница Јанковић имала је прилику да са надлежнима размени добра искуства и праксе из делокруга свог рада. Реализованим састанцима успостављен иницијални контакт сродних институција две стране и темељ потенцијалне будуће сарадње у области превенције дискриминације, поштовања људских права и принципа једнакости свих грађана.

У оквиру посете, уприличен је и састанак поверенице Бранкице Јанковић са амбасадором Р. Србије у Р. Кореји Немањом Грбићем, како би саговорници разменили предлоге могуће сарадње са Р. Корејом у поменутим областима, за шта је обострано констатовано да постоји потенцијал.


Посета амбасадора Грбића провинцији Ђеђу и разговор са гувернером

У организацији Асоцијације гувернера Р. Кореје (GAROK) и Савета дипломатског кора (CDC), чији је амбасадор Немања Грбић члан и секретар, реализована је студијска посета групе од 26 амбасадора корејском острву Ђеђу, које има статус специјалне самоуправне провинције. Реч је о првој посети овакве врсте које се реализује на основу меморандума о сарадњи коју су GAROK и CDC закључили у мају прошле године, на иницијативу амбасадора Републике Србије.

Програм посете укључио је радни ручак са руководством Развојне корпорације Ђеђуа (JDC), посету највећој фабрици за производњу пијаће воде у Р. Кореји „Samdasoo“, као и вечеру чији је домаћин био гувернер ове провинције O Јонг-хун. Током ручка са JDC, присутни су имали прилику да се упознају са концептом и приоритетима у раду ове државне корпорације, која настоји да од острва Ђеђу створи својеврсно економско, финансијско и туристичко чвориште овог дела Азије.         

Током посете, амбасадор је обавио разговор са гувернером провинције О Јонг-хуном, са којим је разменио мишљења о потенцијалима за сарадњу и размену искустава и знања, посебно у контексту развојних планова и политика наше земље и предстојећег специјализованог ЕXPO у Београду, а који у великој мери подударни са оним на острву Ђеђу (области високих технологија, науке, биотехнологија, медицине, туризма и др). Договорен је наставак контакта, као и одвојена посета амбасадора овој корејској провинцији, како би се даље сагледали потенцијали за евентуалну сарадњу у наведеним, као и другим, областима од обостраног интереса.  


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова