| |     ћирилица | english  
Naslovna
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE ANTIGVA I BARBUDA, GRENADA, KOMONVELT DOMINIKA I TRINIDAD I TOBAGO

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 25. oktobra 2018. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago, nosioci svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima.

Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije" br. 81/2018 od 26. oktobra 2018. godine, a stupila je na snagu danom objavljivanja za državljane Antigva i Barbuda, Grenada i Komonvelt Dominika. Za državljane Trinidad i Tobago Odluka je stupila na snagu 03. novembra 2018. godine.

Državljani navedenih država, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 90 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije.ODLUKA O PRESTANKU VAŽENJA ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE IR IRAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 08. oktobra 2018. godine, donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS", broj 75/18 od 09. 10. 2018. godine i stupa na snagu 17. 10. 2018. godine.

Od tog datuma, državljanima IR Iran, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije, viza je potrebna.OLIMPIJSKI TIM ЅRBIJE NA ZOI 2018 U PJONGĆANGU

Na XXIII Zimskim olimpijskim igrama u Pjongćangu koje su se održale od 9. do 25. februara 2018. godine, učestvovao je srpski olimpijski tim. U alpskom skijanju su nastupili Nevena Ignjatović (slalom/super G/spust), Marko Vukićević (slalom/veleslalom/superG/spust), Marko Stevović (slalom/veleslalom/super G/spust), a u skijaškom trčanju Damir Rastić (sprint klasik 15 km).

 ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANjU VIZA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

Vlada Islamske Republike Iran je donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji Islamske Republike Iran, najduže do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 1. novembra 2017. godine.Odluka o ukidanju viza za državljane R. Peru, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 11. maja 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Peru, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.  Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br. 46/2017 od  12. 05. 2017. godine i stupa na snagu 20. 05. 2017. godine.Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, koji je potpisan u Rigi, 5. novembra 2016. godine, stupa na snagu 15. januara 2017. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani Republike Srbije i državljani Narodne Republike Kine, nosioci običnih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države bez vize do 30 (trideset) dana od datuma ulaska.


 Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Liban o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Liban o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša, koji je potpisan u Bejrutu, 22. jula 2015. godine, stupio je na snagu 28. maja 2016. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani Republike Srbije, nosioci diplomatskih i službenih pasoša i državljani Republike Liban, nosioci diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države bez vize do 90 dana.Održan 28. humanitarni bazar u okviru Korejske nacionalne diplomatske akademije (KNDA)

U organizaciji MIP R.Koreje, pod pokroviteljstvom supruga MIP RK Juna i šefa Protokola MIP RK, kao i Udruženja supruga/supružnika stranih ambasadora u Seulu (ASAS), 3. maja 2016. godine je održan 28. humanitarni bazar u okviru Korejske nacionalne diplomatske akademije (KNDA). Ovaj bazar se tradicionalno organizuje u cilju prikupljanja pomoći za najsiromašnije slojeve stanovništva, decu ometenu u razvoju, izbeglice iz Severne Koreje, žrtve elementarnih nepogoda, a ove godine je akcenat stavljen na prikupljanje pomoći nastradalima u nedavnom zemljotresu u Ekvadoru. Na štandu ambasade Srbije su se prodavali domaći specijaliteti koje su pripremile supruge ambasadora Z.Kazazovića i savetnika A.Đorđevića, a sav prihod je uplaćen u humanitarne svrhe.Reprezentacija Srbije nastupila na Svetskom prvenstvu frizera

Reprezentacija frizera Srbije, na čelu sa Branislavom Babićem, predsednikom Saveza frizerskih klubova Srbije i Dušanom Ličinom, trenerom ženske sekcije frizera i članom Međunarodnog žirija za ženske discipline, nastupila je, zajedno sa svojim modelima i asistentima šminkerima, na Svetskom prvenstvu frizera - OMC HAIRWORLD, koje je održano u Seulu 27.03. i 28.03.2016. godine.
Srpska reprezentacija je imala zapažen nastup na Svetskom prvenstvu i uspešno je predstavila našu zemlju na ovoj prestižnoj manifestaciji.  

 Poklon Etnografskog muzeja u Beogradu Fondaciji kulture Songnam

Ambasador Republike Srbije u Republici Koreji Zoran Kazazović i savetnik Aleksandar Đorđević predali su 31. marta 2016. Fondaciji kulture Songnam gusle - tradicionalni srpski muzički instrument. Ambasada je instrument dobila kao donaciju Etnografskog muzeja iz Beograda.

Tokom razgovora sa predsednicom Fondacije Songnam Eun-suk Đung, ambasador Kazazović je objasnio poreklo, način izrade, kao i značaj gusala kao nacionalnog instrumenta u srpskoj kulturnoj tradiciji.

Predsednica Fondacije Eun-suk Đung izrazila je zahvalnost na donaciji, a tradicionalni srpski instrument јe postaо deo stalne postavke Muzeja svetskih instrumenata u okviru Fondacije kulture Songnam.

 POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU U OBLASTI E-UPRAVE SA REPUBLIKOM KOREJOM

       Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potpisala je 16. marta sa korejskim ministrom unutrašnjih poslova Hong Jun-šikom Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti eUprave koji predviđa razmenu dobre prakse dve zemlje.    

       K.Udovički je podvukla da će saradnja sa Korejom biti od velikog značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu to što su korejsku eUpravu UN tri puta zaredom stavile na prvo mesto rang liste u toj oblasti. Memorandum predviđa i sprovođenje zajedničke studije, podršku u razvoju eUprave i u kreiranju i primeni zakonskih rešenja i uspostavljanje komiteta za saradnju, čiji će zadatak biti da se obezbedi sprovođenje aktivnosti iz Memoranduma. Slične memorandume Koreja već ima sa 37 zemalja u svetu, među kojima su UK, Nemačka, Kina, Bugarska, Italija, Rumunija, Moldavija, Poljska.

       Korejski MUP Hong Jun-šik je istakao da je Republika Koreja spremna da sa Srbijom podeli tzv. know how u ovoj oblasti i preneo spremnost korejskih kompanija da učestvuju u projektima eUprave u Srbiji. Prezentacije o primeni eUprave u Republici Koreji održali su predstavnici korejske poreske i carinske službe.      

      Memorandum predviđa i sprovođenje zajedničke studije, podršku u razvoju eUprave i u kreiranju i primeni zakonskih rešenja i uspostavljanje komiteta za saradnju u ovoj oblasti, čiji će zadatak biti da se obezbedi sprovođenje aktivnosti iz Memoranduma.      

       Tokom boravka u Koreji PPV K.Udovički sa delegacijom je posetila i više državnih institucija: Gradsku upravu Seula, gde je prisustvovala prezentaciji jednog od najmodernijih sistema upravljanja saobraćajem (TOPIS); Korejski institut za razvoj (Korea Development Institute - KDI), gde su joj u razgovoru sa predsednikom instituta Đun-Kjung Kimom preneta korejska iskustva ubrzanog industrijskog i tehnološkog razvoja; Korejsku nacionalnu kompaniju za štampanje i kovanje novca, izradu pasoša i ličnih karata (KOMSCO) i Nacionalnu kompjutersku i informacionu agenciju (National Computing & Information Agency NCIA), koja predstavlja centar svih podataka korejske eUprave. U obe institucije našoj delegaciji su održane prezentacije najnovijih korejskih dostignuća u ovoj oblasti.      

      Potpredsednica vlade je tokom boravka u Republici Koreji učestvovala i na konferenciji Svetske banke i Agencije za nacionalno informaciono društvo Republike Koreje o rešenjima za velike baze podataka i dala intervju za korejski dnevni list The Korea Herald. Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESKO

            Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

 

  • Because the request for its membership is a seriuos breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council Resolution 1244 (1999) and the Charter of the UN whose Article 25 says that "The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter".

 

  • Because according to the UN Security Council Resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requierement for membership set out by the UNESCO Constitution.

 

  • Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the Europsean Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbian Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.

 

  • Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competetnces of the UN Security Council as the highest authority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture, not to make plitical decisions with regard to statehood.

 

  • Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities to follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.

 

  • Because this issue is polarizing the membership of UNESCO.

 

  • Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21st century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.

 

  • Because four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?

 

  • Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197th session of the UNESCO Executive Board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that even publishing of the document on the unacceptability of Kosovo`s application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.

 

  • Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and Metohija which not only belongs to the Serbian people, but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.


Reprezentacija Srbije na Univerzijadi

Reprezentacija Srbije učestvovala je na Univerzijadi 2015. koja se održala u korejskom gradu Gvangđuu od 3. do 14. jula 2015.godine.

Naše sportiste je posetio Ambasador Republike Srbije u Koreji Zoran Kazazović. 

http://www.gwangju2015.com/Ukinute vize za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina. Pomenute kategorije stranih državljana - nosioci svih vrsta putnih isprava, osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama, mogu, bez viza ulaziti u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje ostale smetnje i boraviti najduže 90 dana u periodu od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska. Odluka se primenjuje od 30. juna 2015.godine. Investicioni sajam KOIF 2015 održan u Seulu

U sajamskom centru Kintex pored Seula od 17. do 18. juna održan je investicioni sajam pod nazivom KOIF 2015 (Korea Overseas Investment Fair). Domaćin sajma je bilo korejsko Ministarstvo trgovine, industrije i energetike (MOTIE), a organizator korejska Agencija za promociju trgovine i investicija (KOTRA).

Na sajmu na kome je učestvovalo pedesetak izlagača iz 26 zemalja, svoj štand je imala i Agencija za promociju izvoza i privlačenje stranih investicija R. Srbije (SIEPA), čiji je predstavnik 18. juna održao investicioni seminar za korejske kompanije zainteresovane za ulaganja u R. Srbiju. 

 Konferencija OEBS - Azijski partneri 2015

 

U Seulu je 1. i 2. juna 2015. godine održana Konferencija OEBDS-Azijski partneri 2015, pod naziovim Promene u Globalnom bezbednosnom okruženju i perspektive multilateralne bezbednosne saradnje u Aziji. Na konferenciji su razmatrane bezbednosne pretnje u nastajanju i njihove implikacije za bezbednost u Evropi i Aziji, a posebnu temu na konfrenciji predstavljala je Inicijativa za mir i saradnju u istočnoj Aziji (NAPCI). Srbiju, predsedavajuću OEBS, predstavljala je delegacija predvodjena ambasadorom Vukom Žugićem, šefom Stalne misije R. Srbije pri OEBS i Predsedavajućim Stalnog saveta OEBS.

 Svetski obrazovni forum 2015

 

 

 

 

 

U Inćonu je od 19. di 22. maja 2015. godine održan Svetski obrazovni forum u organizaciji UNESCO, zajednički sa UNDP, UNFPA, UNHCR, UNICEF, UN Women i World Bank Group. Poseban doprinos su dali R. Koreja kao zemlja domaćin i korejsko Ministarstvo obrazovanja. Na skupu na kome su razmatrane perspektive, kao i ciljevi razvoja obrazovanja u svetu u periodu posle 2015. godine, učestvovalo je 1500 zvaničnika iz celog sveta. Predstavnik Srbije je bio ministar prosvete, nauke i tehnbološkog razvoja Srdjan Verbić. On je bio uvodničar na temu ''Snaga obrazovanja mladih i obrazovanje odraslih - doprinos promeni Agende posle 2015'', na radionici koju su, u okviru Foruma, zajednički organizovali Medjunarodni savet za obrazovanje odraslih, Institut za medjunarodnu saradwu Udruženja za obrazovanje odraslih Nemačke i Asocijacija država JI Azije za obrazovanje odraslih. Film ''Život je čudo'' na festivalu filma u Koreji u okviru meseca frankofonije

Na festivalu filma u Koreji u okviru meseca frankofonije koji se održava u martu svake godine, prikazan je film našeg najpoznatijeg reditelja Emira Kusturice ''Život je čudo''. Projekcije su održane u dvorani bioskopa Art Nine u Seulu 24.marta, kao i u Cinema Center u Busanu 25.marta. Ovo je prvi put da srpski film učestvuje na festivalu filma u okviru meseca frankofonije u Koreji. Projekciji u Seulu su prisustvovali i članovi srpske zajednice, profesori i studenti srpskog jezika sa Univerziteta Hankuk, kao i njihovi korejski prijatelji. 

Imajući u vidu da se radi o ostvarenju svetski priznatog i poznatog režisera Emira Kusturice, naš film je značajno doprineo internacionalnom karakteru meseca frankofonije i festivala filma u Koreji. Pored filma ''Život je čudo'', na festivalu su prikazana i ostvarenja iz Francuske, Švajcarske, Kanade i Belgije. Izdata prigodna poštanska marka povodom 25. godišnjice od uspostavljanja dilomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Koreje

          JP Pošte Srbije su izdale prigodnu poštansku marku povodom 25. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Republike Koreje.
           Republika Srbija i Republika Koreja 27. decembra 2014. godine obeležavaju 25. godišnjicu diplomatskih odnosa. Srbija je bila jedna od prvih zemalja centralne i istočne Evrope koja je uspostavila odnose sa Republikom Korejom. Tokom dve i po decenije izgradili smo dobre i prijateljske odnose, koji predstavljaju čvrstu osnovu za dalji razvoj.
            Srbija smatra Koreju za jednog od svojih glavnih partnera i prijatelja u Aziji i ostaje posvećena podizanju nivoa saradnje na svim poljima, posebno u oblasti ekonomije.

 Hankuk univerzitet - SeCro Vision Contest - 27.11.2014.

     Na Hankuk univerzitetu za međunarodne studije u kampusu u gradu Jongin pored Seula, održano je 9. po redu tradicionalno godišnje takmičenje studenata srpskog jezika pod nazivom SeCrо Vision Contest.
     Manifestaciji su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Republici Koreji Zoran Kazazović i savetnik Aleksandar Đorđević, na poziv dekana Fakulteta za istočnoevropske studije, profesora Kvona Hjokđea.
     Takmičilo se oko 80 studenata koji su recitovali poeziju na srpskom jeziku, izvodili pesme popularnih izvođača iz Srbije uz odgovarajuću koreografiju, a folklorna griupa sa Katedre je izvela i tradicionalno vlaško kolo. Odličnim nastupom i uloženom energijom studenti Hankuk univerziteta su pokazali izuzetan entuzijazam za učenje srpskog jezika i kulture i produbljivanje veza sa Srbijom.
     Ambasador Zoran Kazazović je u pozdravnom govoru pohvalio studente za interes i napore koje ulažu u proučavanje srpskog jezika, a na kraju programa je uručio nagrade najboljim izvođačima.
     Na Hankuk univerzitetu trenutno na sve četiri godine srpski jezik uči 120 studenata, a godišnje ih se upiše u proseku 35. Hankuk univerzitet za međunarodne studije ima uspostavljenu sradnju sa univezitetima u Beogradu i Novom Sadu.Uručenje zahvalnica, 30.05.2014.

Ambasador Zoran Kazazović uručio Ivanu Atanaskoviću i Milošu Kolundžiću zahvalnice za nesebičnu pomoć u doniranju sredstava za saniranje posledica poplava u Republici Srbiji.Vesti
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE ANTIGVA I BARBUDA, GRENADA, KOMONVELT DOMINIKA I TRINIDAD I TOBAGO
ODLUKA O PRESTANKU VAŽENJA ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE IR IRAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
OLIMPIJSKI TIM ЅRBIJE NA ZOI 2018 U PJONGĆANGU
ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANjU VIZA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Peru, nosioce običnih pasoša
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Liban o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša
Održan 28. humanitarni bazar u okviru Korejske nacionalne diplomatske akademije (KNDA)
Reprezentacija Srbije nastupila na Svetskom prvenstvu frizera
Poklon Etnografskog muzeja u Beogradu Fondaciji kulture Songnam
POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU U OBLASTI E-UPRAVE SA REPUBLIKOM KOREJOM
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESKO
Reprezentacija Srbije na Univerzijadi
Ukinute vize za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
Investicioni sajam KOIF 2015 održan u Seulu
Konferencija OEBS - Azijski partneri 2015
Svetski obrazovni forum 2015
Film ''Život je čudo'' na festivalu filma u Koreji u okviru meseca frankofonije
Izdata prigodna poštanska marka povodom 25. godišnjice od uspostavljanja dilomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Koreje
Hankuk univerzitet - SeCro Vision Contest - 27.11.2014.
Uručenje zahvalnica, 30.05.2014.
Arhiva vesti